Ζώντας με τον διαβήτη

 

Ζώντας με τον διαβήτη: Προβλήματα στα δόντια και τα ούλα που πρέπει να γνωρίζετε

 

Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, αλλά ξέρατε ότι μπορεί επίσης να σας θέσει σε κίνδυνο για τα οδοντιατρικά θέματα; Οι επιπτώσεις του υψηλού σακχάρου στο αίμα επεκτείνονται σε κάθε μέρος του σώματος – συμπεριλαμβανομένων των δοντιών και των ούλων. Όταν πρόκειται για διαβήτη, τα προβλήματα των δοντιών και των ούλων είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε.

Ασθένεια των ούλων

Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει την παροχή αίματος στα ούλα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένεια των ούλων. Αυτός ο κίνδυνος ενισχύεται εάν είχατε φτωχή οδοντιατρική υγεία προτού διαγνωστεί με διαβήτη.

H ασθένεια των ούλων έχει δύο μορφές: την ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα είναι λιγότερο σοβαρή, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Εκτός από την αποκοπή του αίματος στα ούλα, ο διαβήτης μειώνει την αντίσταση του οργανισμού σε λοίμωξη, θέτοντας τα ούλα σε κίνδυνο για ουλίτιδα, μία φλεγμονή που προκαλείται από τα βακτήρια, με τη μορφή της πλάκας. Η παραμονή της πλάκας στα δόντια σας, ερεθίζει τα ούλα το μέρος των ούλων σας γύρω από τη βάση των δοντιών σας.

Τα κύρια συμπτώματα της ουλίτιδας είναι κόκκινα, πρησμένα και αιμορραγικά ούλα. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας αμέσως μόλις εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η μη αντιμετωπίσιμη ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή λοίμωξη που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, η οποία επηρεάζει τον ιστό και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια σας. Εκτός από τα κόκκινα αιμορραγικά ούλα, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κακή αναπνοή και αλλαγές στον τρόπο που τα δόντια σας ταιριάζουν μεταξύ τους  όταν δαγκώνετε.

Τελικά, η περιοδοντίτιδα προκαλεί τα ούλα σας και το οστό  της γνάθου να απομακρυνθούν από τα δόντια σας. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί τα δόντια σας να χαλαρώσουν και ενδεχομένως να πέσουν .

Ο διαβήτης επιβραδύνει την ικανότητα του οργανισμού σας να θεραπεύει και να καταπολεμά τα βακτήρια, οπότε η μόλυνση απαιτεί περισσότερο χρόνο για να φύγει. Επιπλέον, η περιοδοντίτιδα αυξάνει το σάκχαρο του αίματος, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο το χειρισμό του διαβήτη.

Ξηροστομία

Εάν έχετε διαβήτη  γνωρίζετε ότι ένα από τα κύρια συμπτώματά του είναι η ξηροστομία και η συνεχής αίσθηση της δίψας. Αυτό είναι μια ενόχληση σίγουρα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο σοβαρά οδοντιατρικά θέματα.

Ο διαβήτης μειώνει την παραγωγή σάλιου του στόματος, γεγονός που καθιστά τα δόντια σας πιο ευάλωτα στην αποσύνθεση και μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη νόσο των ούλων. Το σάλιο βοηθά στην απόπλυση της πλάκας και της πέτρας από τα δόντια. Όσο λιγότερο σάλιο στο στόμα σας, τόσο πιθανότερο είναι η πλάκα και η πέτρα να κολλήσουν.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν το ξηρό στόμα περιλαμβάνουν ξηρή γλώσσα και ξηρά, ραγισμένα χείλη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσκολία μάσησης, κατάποσης ή ομιλίας.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει στοματικό  διάλυμα με φθόριο για να διατηρήσει το στόμα σας ενυδατωμένο και να αποτρέψει τη φθορά των δοντιών. Τσίχλες χωρίς ζάχαρη και μέντα είναι επίσης καλό για την τόνωση της ροής του σάλιου και τη διατήρηση της υγρασίας στο στόμα.

Η ξηροστομία που σχετίζεται με τον διαβήτη επιδεινώνεται από την καφεΐνη, τον καπνό και το αλκοόλ, καθώς και τα πικάντικα και αλμυρά τρόφιμα. Η αποφυγή αυτών των τροφών θα βοηθήσει στην αποφυγή χειροτέρευσης του προβλήματος.

Στοματική Υγιεινή για ασθενείς με διαβήτη

Οι κίνδυνοι για τον διαβήτη καθιστούν την οδοντιατρική υγιεινή μη διαπραγματεύσιμη. Η φροντίδα των οδοντιάτρων και η φροντίδα του διαβήτη πρέπει να ασκούνται ταυτόχρονα για την αποτελεσματική καταπολέμηση θεμάτων όπως η νόσος των ούλων και η ξηροστομία.

Ξεκινήστε τη διαδικασία ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές:

  1. Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και το νήμα μία φορά την ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει στη μη συσσώρευση πλάκας στους θυλάκους και να αφαιρεθούν τα σωματίδια τροφίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε φθορά των δοντιών. Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για τα καλύτερα αποτελέσματα βουρτσίσματος.
  2. Διαχειριστείτε τη διατροφή σας. Η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη και της στοματικής σας υγείας.
  3. Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας για τον διαβήτη. Αυτό θα διασφαλίσει ότι λαμβάνετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.
  4. Προγραμματίστε κανονικές οδοντιατρικές επισκέψεις. Εξετάστε το ενδεχόμενο να υπερβείτε τις ελάχιστες συνιστώμενες δύο επισκέψεις ετησίως, έτσι ώστε ο οδοντίατρός σας να μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδο και να παρακολουθεί τις νέες εξελίξεις στο στόμα σας σχετικά με τον διαβήτη.

Comments closed

No comments. Leave first!