Πώς το κάπνισμα επηρεάζει τα δόντια σας;

Τι κάνει το κάπνισμα κάνει στα δόντια σας;

Ο καπνός βλάπτει τα δόντια σας με πολλούς τρόπους. Το τσιγάρο περιορίζει την ικανότητα του στόματος σας να καταπολεμήσει την λοίμωξη, η οποία σας αφήνει ανυπεράσπιστο έναντι των βακτηρίων που παράγονται από το κάπνισμα.Όταν το στόμα σας δεν μπορεί να αντισταθεί, πλάκα και βακτήρια αυξάνονται.

Τι κάνει το κάπνισμα στα δόντια σας;

Η αύξηση της πλάκας και των βακτηριδίων προκαλεί ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων στοματικής υγείας:

Αποχρωματισμός των δοντιών

Κίτρινα ή λεκιασμένα δόντια είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια ότι κάποιος είναι καπνιστής. Οι χημικές ουσίες του καπνού προσκολλώνται στο σμάλτο στα δόντια σας, προκαλώντας τους να λεκιάσουν με την πάροδο του χρόνου. Οι θεραπείες λεύκανσης των δοντιών μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της διαδικασίας, αλλά εάν συνεχίσετε το κάπνισμα, είναι αδύνατο να σταματήσετε ή να το αντιστρέψετε τελείως.

Κακή αναπνοή

Το παλιό ρητό “η αναπνοή σας μυρίζει σαν ένα τασάκι” ισχύει σίγουρα με τους καπνιστές σήμερα. Τα σωματίδια τσιγάρων παραμένουν στο στόμα πολύ μετά την ολοκλήρωση του τσιγάρου, πράγμα που αναγκάζει την αναπνοή να πάρει τα χαρακτηριστικά ενός τσιγάρου.

Πέρα από αυτό, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνίσματος συμβάλλουν επίσης στην κακή αναπνοή. Η υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα του καπνιστή οδηγεί σε δυσαρεστή αναπνοή. Δυστυχώς, η συχνότητα του βουρτσίσματος ή του ξεπλίματος με στοματικό διάλυμα δεν βοηθάει να απαλλαχτεί από τη μυρωδιά επειδή προέρχεται από ασθένεια των ούλων, στοματικές πληγές και αποσύνθεση των υπολειμμάτων τροφών. Ο μόνος πραγματικός τρόπος να αλλαξούν τα πράγματα είναι να σταματήσουν πλήρως το κάπνισμα και να συνεργαστούν με έναν οδοντίατρο για να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα ζητήματα που προκάλεσε το κάπνιζμα .

Το παρατεταμένο κάπνισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή των σιελογόνων αδένων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οδυνηρό οίδημα στο πρόσωπο και μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση εάν αναπτυχθούν πέτρες σιελογόνων αδένων.

Ασθένεια των ούλων

Τι κάνει το κάπνισμα στα δόντια σας;

Οι καπνιστές είναι δύο φορές πιο επιρρεπείς στην ασθένεια των ούλων απο τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε τσιγάρο που καπνίζετε .

Γιατί συμβαίνει αυτό? Το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του στόματος να καταπολεμά τα βακτηρίδια, γεγονός που του επιτρέπει να συσσωρεύοται στα δόντια και τελικά να φτάνουν στα ούλα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα ούλα μπορούν να απομακρυνθούν από τα δόντια και να προκαλέσουν εξασθένηση των υποκείμενων οστικών δομών. Η πιο σοβαρή μορφή αυτού είναι η περιοδοντίτιδα, όπου τα οστά και οι ιστό που κρατούν τα δόντια στη θέση τους υποβαθμίζονται, προκαλώντας την πτώση των δοντιών ή την εξαγωγή τους.

Η απώλεια των δοντιών είναι αποτέλεσμα για τους βαριούς καπνιστές επειδή το στόμα τους  παίρναει ένα χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο χωρίς θεραπεία .

Καθυστερημένη Θεραπεία

Δυστυχώς, τα κακά νέα δεν τελειώνουν εκεί για τους καπνιστές.

Όχι μόνο το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για εξαγωγή των δοντιών ή στοματική χειρουργική επέμβαση, επιβραδύνει επίσης την ικανότητα του οργανισμού σας να ανακάμψει από αυτές τις διαδικασίες. Επίσης μειώνει το ρυθμό επιτυχούς τοποθέτησης εμφυτεύματος .

Όσο περισσότερο χρόνο περνάει το στόμα σας σε μια ευάλωτη κατάσταση, τόσο πιο επιρρεπείς είστε στην ανάπτυξη περαιτέρω επιπλοκών. Ένας οδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει να μετριάσει αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά τα θεραπευτικά σχέδια είναι μη αποτελεσματικά αν ο ασθενής συνεχίζει να καπνίζει.

Ο καρκίνος του στόματος

Η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα είναι ο καρκίνος του στόματος. Σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του στόματος, περίπου 50.000 άνθρωποι στις Η.Π.Α. διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του στόματος και εκτιμάται ότι το 80% αυτών είναι καπνιστές. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του στόματος αυξάνεται όταν το κάπνισμα συνδυάζεται με βαριά κατανάλωση αλκοόλ.

Ο καρκίνος του στόματος αρχίζει ως λευκό ή κόκκινο έμπλαστρο στο στόμα, συνοδευόμενο από δυσκολία μάσησης ή κατάποσης, μούδιασμα στο σαγόνι και πόνο στο αυτί. Ενώ υπάρχουν σίγουρα άλλα αίτια για αυτά τα συμπτώματα, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας συνιστούν ότι οποιοσδήποτε έχει αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες θα πρέπει να δει έναν γιατρό. Όσο νωρίτερα ο καρκίνος ανιχνεύεται, τόσο πιο αποτελεσματική η θεραπεία θα είναι.

Η καλύτερη λύση

Και πάλι, ένας οδοντίατρος μπορεί να δώσει ένα σχέδιο θεραπείας για να βοηθήσει  τα προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, αλλά ο μόνος τρόπος για να τα απομακρύνουν τελείως είναι να σταματήσουν το κάπνισμα. Τα οδοντικά θέματα είναι μόνο ένα από τα πολλά μέρη του σώματός σας που μπορεί να επηρεαστούν από το κάπνισμα. Η εγκατάλειψη θα εξασφαλίσει μια υγιέστερη ζωή για τα επόμενα χρόνια.

Comments closed

No comments. Leave first!