Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις οδοντικές ακτίνες Χ

Εάν επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά, πιθανόν να πάρετε μια οδοντιατρική ακτινογραφία. Αυτές οι ακτίνες Χ είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τους οδοντιάτρους που αναζητούν να διαγνώσουν και να δουν τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια των ούλων σας. Ίσως έχετε αναρωτηθεί για τον εαυτό σας πόσο χρήσιμο και ασφαλές είναι αυτές οι ακτίνες Χ όταν είστε εκτεθειμένοι σε αυτές τακτικά.


Τι είναι οι οδοντικές ακτίνες Χ;
Οδοντιατρικές ακτίνες Χ είναι δισδιάστατες εικόνες που επισημαίνουν τα οστά και την ανατομία των δοντιών στο στόμα σας κάτω από την επιφάνεια των ούλων και του σμάλτου σας. Υπάρχουν δύο τύποι οδοντικών ακτίνων Χ: φιλμ και ψηφιακή. Το ψηφιακό αντικαθιστά το φιλμ, όπως έχει κάνει σε πολλές άλλες τεχνολογίες, καθώς εκπέμπει περίπου 80% λιγότερη ακτινοβολία από τις ακτινογραφίες φιλμ, είναι μια πιο γρήγορη διαδικασία και είναι εύκολο να αρχειοθετηθεί. Λόγω αυτών των σημαντικών οφελών οι ψηφιακές ακτίνες Χ θεωρούνται καλύτερες .


Οι οδοντικές ακτίνες X μπορούν να είναι είτε Ψηφιακή Ακτινογραφίας ακτίνες Χ, οι οποίες περιλαμβάνουν τη λήψη της ακτινογραφίας από το στόμα, είτε εξωστοματικές ακτινογραφίες που λαμβάνονται έξω από το στόμα, γενικά γύρω από την περιοχή των γνάθων. Οι ενδοστοματικές ακτίνες Χ δείχνουν λεπτομερείς λεπτομέρειες στα δόντια και τα οστά που επιτρέπουν στον οδοντίατρό σας να εντοπίσει τις κοιλότητες, την ανάπτυξη των δοντιών, την υγεία των ριζών και την αγκύλωση του δοντιού στο οστό των γνάθων. Οι εξωστοματικές ακτίνες Χ εστιάζουν περισσότερο στα μεγαλύτερα δομικά οστά του κεφαλιού σας, ειδικά στην άνω και κάτω γνάθο. Αυτές οι εικόνες βοηθούν τους οδοντιάτρους να εντοπίζουν θέματα όπως τα επιρρεπή δόντια, να παρακολουθούν την υγεία των αρθρώσεων των γνάθων και την ανάπτυξη, και να δουν κατάγμα ή σπασίματα σαφώς.


Πόσο συχνά χρειάζεται να πάρω μια οδοντιατρική ακτινογραφία;
Οι επαγγελματίες οδοντίατροι αποφεύγουν τη λήψη περιττών οδοντικών ακτίνων Χ για να εξασφαλίσουν ότι οι ασθενείς δεν εκτίθενται στην ακτινοβολία περισσότερο από όσο χρειάζεται. Οι ακτίνες Χ αντιμετωπίζονται ως διαγνωστικό εργαλείο, που σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται όταν είναι απαραίτητο για την παροχή ακριβών διαγνώσεων. Αν είστε σε καλή στοματική υγεία και ο οδοντίατρος σας δεν πιστεύει ότι έχετε οδοντικά θέματα που χρειάζονται στενή παρακολούθηση, πιθανότατα θα λάβετε μόνο μια σειρά οδοντικών ακτίνων Χ μια φορά κάθε 24 έως 36 μήνες. Τούτου λεχθέντος, κάθε σειρά ακτίνων Χ που έχει παραγγείλει ένας οδοντίατρος γίνεται αυτό κατά περίπτωση για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνετε την οδοντιατρική φροντίδα που είναι καλύτερη για εσάς. Εάν έχετε οδοντικά προβλήματα όπως τερηδόνα , ουλίτιδα , περιοδοντίτιδα , αποστήματα ή ανησυχίες για το σαγόνι σας, θα λάβετε μία σειρά οδοντικών ακτίνων Χ που ο οδοντίατρος σας κρίνει απαραίτητες για να κρατήσει την στοματική υγεία σας σωστή .
Τι μπορεί να συμβεί αν δεν λαμβάνω κανονικές οδοντικές ακτίνες Χ;
Οι οδοντικές ακτίνες Χ είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν τους οδοντιάτρους να εντοπίσουν κρυμμένες τερηδόνες , συσσώρευση πλάκας και πέτρας , και πιθανή φθορά των ριζών μεταξύ άλλων. Η εύρεση αυτών των προβλημάτων το συντομότερο δυνατόν είναι απαραίτητη για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεραπευτικού σχεδίου που μπορεί να απαλλαγεί από αυτά. Χωρίς οδοντικές ακτίνες Χ, τα προβλήματα που δεν είναι αμέσως ορατά θα μπορούσαν να διαγνωσθούν και να χειροτερεύουν σταδιακά, οδηγώντας σε χειρότερα προβλήματα που είναι πιο δύσκολα θεραπευτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά απειλητικά για τη γενική υγεία σας.


Πόση ακτινοβολία λαμβάνω κατά τη διάρκεια μιας οδοντικής ακτινογραφίας;
Οι ψηφιακές ακτίνες Χ εκπέμπουν εξαιρετικά χαμηλή ποσότητα ακτινοβολίας. Η τεχνική μέτρηση μιας πλήρους σειράς ψηφιακών ακτίνων Χ είναι περίπου 0,005 mSv ή Millisievert, η οποία ισοδυναμεί με λιγότερη ακτινοβολία που θα εκτίθετο κατά τη διάρκεια μιας πολύ σύντομης βόλτας με αεροπλάνο. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από έναν κύκλο ψηφιακών ακτίνων Χ είναι μικρότερη από την ποσότητα της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται σε μια ημέρα φυσικά, από τον ήλιο, τη Γη και τις διάφορες τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όλα τα οδοντιατρεία επιμελώς καταγράφουν τις ακτίνες Χ του ασθενούς και τις εκτιμώμενες αθροιστικές δόσεις ακτινοβολίας για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς δεν εκτίθενται ποτέ σε περιττές ή ανθυγιεινές ποσότητες ακτινοβολίας. Επίσης τα μηχανήματά τους ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από έμπειρους ακτινοφυσικούς για τη σωστή τους λειτουργία και λαμβάνουν την ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους .
Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας
Είναι πάντα η επιλογή σας να λαμβάνετε οδοντιατρικές ακτινογραφίες ή όχι, οπότε φροντίστε να μιλήσετε στον οδοντίατρό σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε. Αν δεν έχετε σήμερα έναν οδοντίατρο ή ψάχνετε για ενα νέο οδοντιατρικό κέντρο , επισκεφθείτε την την ιστοσελίδα μου www.kontos-dental.gr και επικοινωνήστε μαζί μου .

Comments closed

No comments. Leave first!