Ποιές είναι καλύτερες, οι ηλεκτρικές ή οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες ;

Η απόφαση για τη χρήση μιας ηλεκτρικής ή χειροκίνητης οδοντόβουρτσας περιλαμβάνει δύο κύριους παράγοντες: το κόστος και τον έλεγχο. Οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες είναι σημαντικά λιγότερο δαπανηρές από τις αντίστοιχες ηλεκτρικές συσκευές και δεν περιλαμβάνουν μπαταρίες ή μηχανικά μέρη που μπορεί να χρειαστούν συχνή αντικατάσταση, καθιστώντας τους την πιο οικονομική επιλογή. Προσφέρουν επίσης μεγαλύτερο έλεγχο καθώς πρέπει να μετακινήσετε την οδοντόβουρτσα γύρω από το στόμα σας με το χέρι. Αυτή είναι μια θετική πτυχή για άτομα που έχουν ευαίσθητες περιοχές στο στόμα τους ή δεν αισθάνονται άνετα με δονητικές αισθήσεις στα δόντια τους. Ωστόσο, οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες απαιτούν από τον χρήστη να έχει μια προσεκτική τεχνική βουρτσίσματος επειδή η ίδια η οδοντόβουρτσα δεν κάνει καμία δουλειά.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι αρκετά ακριβές τόσο στην αρχική αγορά όσο και αργότερα στα ανταλλακτικά. Ωστόσο, παρέχουν μεγάλη καθαρότητα και είναι εξαιρετική για εκείνους που είναι λιγότερο σχολαστικοί όταν πρόκειται για το βούρτσισμα των δοντιών τους. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έρχονται τώρα με χρονομετρημένα προγράμματα καθαρισμού που σας προειδοποιούν πότε να αλλάξετε τις πλευρές του στόματός σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε βουρτσίζετε αρκετό καιρό.


Εάν δεν είστε βέβαιοι πόσο χρόνο θα πρέπει να βουρτσίζετε ;
Εάν η τεχνική βουρτσίσματος σας μπορεί να χρησιμοποιήσει λίγη βοήθεια, μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με χρονοδιακόπτη θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για εσάς. Αυτοί οι χρονομετρητές είναι γενικά σε τμήματα των 30 δευτερολέπτων, διότι η πρόθεση είναι να βουρτσίζετε κάθε πλευρά του στόματος, επάνω και κάτω, για τριάντα δευτερόλεπτα το καθένα. Αυτό σας δίνει ένα συνολικό χρόνο βούρτσας δύο λεπτών και διασφαλίζετε ότι πληρώνετε ίση και επαρκή προσοχή σε ολόκληρο το στόμα σας. Ορισμένες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν χρονόμετρα που διαρκούν μόνο 30 δευτερόλεπτα και άλλα έχουν πλήρη χρονόμετρα δύο λεπτών που σας προειδοποιούν όταν έχουν περάσει 30 δευτερόλεπτα και είναι ώρα να αλλάξετε τις πλευρές του στόματός σας. Ποιο από αυτά θα επιλέγετε εξαρτάται από την προσωπική σας προτίμηση και πόση παρακολούθηση θέλετε.
Αν είναι για τα παιδιά σας
Αν ψάχνετε για μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για το παιδί σας, επιλέξτε μία που έχει σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά. Αυτές είναι μικρότερες, έτσι ώστε τα μικρά χέρια να της διαχειρίζονται ευκολότερα, και να έρχονται σε χρώματα διασκέδασης και σχέδια για να κάνουν το βούρτσισμα πιο διασκεδαστικό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια οδοντόβουρτσα που έχει πολύ μαλακές τρίχες για να αποφευχθεί η βλάβη των ούλων ή του σμάλτου των δοντιών.

Αν θέλετε να κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερη δουλειά
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περιστρεφόμενες-ταλαντευόμενες ηλεκτρικές κεφαλές της οδοντόβουρτσας και ο τύπος που περιστρέφεται γρήγορα σε κύκλο, απαιτούν ελαφρώς λιγότερη κίνηση από τον χειριστή για να αποκτήσουν αξιοπρεπή καθαρισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η οδοντόβουρτσα θα κάνει όλη τη δουλειά για εσάς, αλλά μάλλον αναφέρεται στο γεγονός ότι με στροφές 360 μοιρών, η κεφάλι της οδοντόβουρτσας κάνει περισσότερο συγκεντρωμένο καθαρισμό σε σύγκριση με της κεφαλές που μετακινούνται μόνο από την μία πλευρά στην άλλη. Επομένως, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες περιστροφικής ταλάντωσης δεν χρειάζεται να μετακινούνται από τη μία πλευρά στην άλλη για να αποκτήσουν μια μεγάλη βούρτσα, όπως θα κάνατε με μία που έχει μία κεφάλι που κινείται πλευρικά. Απλά πρέπει να μετακινηθούν γύρω από το στόμα για να εξασφαλιστεί ότι στοχεύονται όλες οι περιοχές.

Αν βουρτσίζετε πάρα πολύ
Ορισμένες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν χαρακτηριστικό ευαισθησίας πίεσης που σας προειδοποιεί όταν πιέζετε την οδοντόβουρτσα πολύ σκληρά στα δόντια σας. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εκείνους που βουρτσίζουν επιθετικά ή για τα μεγαλύτερα παιδιά που μαθαίνουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνοι τους. Αυτό το χαρακτηριστικό όχι μόνο εξοικονομεί τις κεφαλές οδοντόβουρτσας, αλλά προστατεύει επίσης τα ούλα σας και το σμάλτο των δοντιών από ζημιά.
Εάν έχετε ευαίσθητα δόντια ή ούλα
Εάν σας ενοχλούν τα ούλα ή αισθάνεστε πόνο στα δόντια σας μετά από το βούρτσισμα, σκεφτείτε να ξεφύγετε από την παραδοσιακή οδοντόβουρτσα και να δοκιμάσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σιλικόνης. Οι μαλακές τρίχες σιλικόνης τρίβουν τα ούλα και τα δόντια χωρίς να τα επιβαρύνουν.

Εάν έχετε ευαισθησίες θορύβου
Υπάρχουν πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες στην αγορά που διαθέτουν εξαιρετική δύναμη καθαρισμού και δονητική δράση, αλλά μπορεί να είναι αρκετά δυνατές κατά τη χρήση. Δυστυχώς, θα υπάρχει πάντα ένας ήχος όταν πρόκειται για ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, αν και υπάρχουν ορισμένοι τύποι που είναι πιο ήσυχοι από άλλους. Ψάξτε για αυτούς που λένε, “μειωμένος θόρυβος” στη συσκευασία και να έχεται μικρότερο θόρυβο.


Αν ταξιδεύετε συχνά ή δεν θέλετε να καταλάβετε χώρο
Εάν είστε συχνός ταξιδιώτης, υπάρχουν μερικές σκέψεις που πρέπει να κάνετε κατά την επιλογή μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Εάν ο χώρος είναι ένα ζήτημα, επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα που είναι συμπαγής και έχει μια μικρή θήκη μεταφοράς. Υπάρχουν ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες στην αγορά που διαθέτουν έκδοση τσέπης, απλά βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τον μεγαλύτερο αριθμό κτυπήματος βουρτσίσματος ανά λεπτό για να βεβαιωθείτε ότι δεν θυσιάζετε την ποιότητα του καθαρισμού για το διάστημα. Μια άλλη παρατήρηση που πρέπει να κάνετε είναι η χρέωση. Εάν έχετε ένα πλήρες σταθμό φόρτισης για την οδοντόβουρτσα σας δεν είναι ελκυστικός, αγοράστε για μια οδοντόβουρτσα που έχει μια θύρα USB για εύκολη φόρτιση, αυτές δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο .

Πάρτε εξατομικευμένες συμβουλές
Όπως και με οποιαδήποτε αλλαγή στη ρουτίνα της στοματικής υγειονομικής περίθαλψης, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας πριν επιλέξετε μια νέα οδοντόβουρτσα. Θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σχετικά με το ποιο εμπορικό σήμα της οδοντόβουρτσας είναι κατάλληλο για εσάς λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την υγεία και τους τομείς ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο στόμα σας. Αν δεν έχετε σήμερα έναν οδοντίατρο ή ψάχνετε για μια νέα οδοντιατρική υπηρεσία, επισκεφτείτε τη σελίδα μου www.kontos-dental.gr και επικοινωνήστε μαζί μου.

Comments closed

No comments. Leave first!