24610 - 29998 / 69730 58890

Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

1. Κράτα την οδοντόβουρτσα τοποθετώντας τις τρίχες υπό γωνία περίπου 45 μοιρών και προς την γραμμή των ούλων, εκτελώντας μικρή κυκλική κίνηση έτσι ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών από το όριο ούλων- δοντιού.

2. Ξεκίνα από αριστερά προς τα δεξιά, βουρτσίζοντας από τους γομφίους (τραπεζίτες και φρονιμίτες) και πίσω προς τα εμπρός.


3. Στην επάνω γνάθο, έχουμε 3 επιφάνειες δοντιών να βουρτσίσουμε. Μία απ’ έξω προς την εσωτερική πλευρά του κάθε μάγουλου και των χειλιών, μία από μέσα και την μασητική επιφάνεια. Και στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών (προς την υπερώα-επάνω τείχωμα του στόματος) πάλι η θέση της οδοντόβουρτσας σε σχέση με τα ούλα πρέπει να είναι σε γωνία 45 μοιρών. Όσον αφορά τις μασητικές επιφάνειες η οδοντόβουρτσα είναι κάθετη.

4. Αφού ολοκληρώσεις την άνω γνάθο, σειρά έχει η κάτω, όπου και εδώ με την ίδια τεχνική έχεις να βουρτσίσεις 3 επιφάνειες δοντιών. Απ’ έξω προς τα μέσα και από πάνω. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στα κάτω πρόσθια δόντια προς την εσωτερική επιφάνεια όπου εδράζει η γλώσσα και εκεί υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σάλιου.

5. Δεν πρέπει να ξεχνάς και τη γλώσσα. Βουρτσίζοντας τη γλώσσα κατά το πλύσιμο των δοντιών, απομακρύνονται τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στη θηλή της. Επίσης έτσι αποφεύγεται και η κακοσμία.


6. Βουρτσίζουμε τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα όσο πιο πίσω γίνεται στη βάση της γλώσσας έτσι ώστε να μην έχουμε τάση για εμετό και την φέρνουμε προς τα εμπρός τουλάχιστον 6–7 φορές. Για να υπάρχει σωστό αποτέλεσμα στο βούρτσισμα θα πρέπει να αντικαθίσταται η οδοντόβουρτσα όταν ανοίγουν οι τρίχες. Αυτό σημαίνειο πως καλό είναι να αντικαθιστάς την οδοντόβουρτα κάθε 3 μήνες.

Όσο καλά και να βουρτσίσουμε είναι αδύνατο να καθαρίσουν τα δόντια στο σημείο επαφής τους με τα άλλα δόντια καθώς και στη μεσοδόντιες θηλές των ούλων. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε τα μεσοδόντια βουρτσακια και το οδοντικό νήμα.

Πώς να χρησιμοποιήσεις το οδοντικό νήμα

1. Χρησιμοποίησε ένα μεγάλο κομμάτι νήματος και το τύλιξέ το σχεδόν όλο, σταθερά γύρω από το μεσαίο δάκτυλο του ενός χεριού. Κάνε το ίδιο και στο μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού, έτσι ώστε να σταθεροποιήσεις το νήμα στα δύο σου χέρια και να το ελέγχεις πλήρως.

2. Κράτα το νήμα τεντωμένο με τους αντίχειρες και τους δείκτες του κάθε χεριού σε απόσταση περίπου 5 cm.

3. Τοποθέτησε το νήμα ανάμεσα στα δόντια φροντίζοντας να το ανεβοκατεβάζεις προσεκτικά (για να μην τραυματίσεις τα ούλα στο σημείο ανάμεσα στα δόντια που φαίνεται προς την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών). Δηλαδή ουσιαστικά κατεβάζουμε το νήμα χαμηλά προς την ρίζα του δοντιού αποφεύγοντας να τραυματίσουμε τα ούλα.

4. Αφού καθαρίσεις προσεκτικά τις επιφάνειες των δοντιών που είναι σε επαφή, συνέχισε στα επόμενα, τυλίγοντας το νήμα που χρησιμοποιήσουμε στο μεσαίο δάκτυλο που έχει την μικρότερη ποσότητα νήματος και ξετυλίγοντας από την άλλη έτσι ώστε πάντα να έχουμε καθαρό νήμα και σταθερά τεντωμένο ανάμεσα στα χέρια για τον καλύτερο χειρισμό του. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να ολοκρηρωθούν όλες οι μεσοδόντιες επαφές.


Πώς να χρησιμοποιήσεις τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Το δόντι έχει 5 επιφάνειες από τις οποίες μόνο τις 3 μπορεί να καθαρίσει η οδοντόβουρτσα , τις άλλες 2 (πλάγειες) μπορούμε να τις καθαρίσουμε με τα μεσοδόντια βουρτσάκια .
Τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι ένα άριστο και απαραίτητο μέσο για την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας μεταξύ των δοντιών ,των υπολειμμάτων των τροφών, καθώς και για χρήση σε προσθετικές αποκαταστάσεις ή κάτω από ενδιάμεσα γεφυρών, ορθοδοντικά σιδεράκια. Έχουν εργονομική λαβή, είναι ιδιαιτέρως εύχρηστα και πρακτικά. Το μεσοδόντιο βουρτσάκι εισάγεται ανάμεσα στα δόντια και απομακρύνει την οδοντική πλάκα και τα υπολείμματα τροφών κινώντας το απαλά μέσα έξω.

 

Google+