24610 - 29998 / 69730 58890

Εγκυμοσύνη και Δόντια

Η εγκυμοσύνη είναι μία κατάσταση όπου ο γυναικείος οργανισμός υφίσταται κατά το διάστημα των 40 εβδομάδων της κυήσεως πολλές αλλαγές. Σχεδόν όλα τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού παρουσιάζουν μικρές ή μεγαλύτερες ανατομικές, λειτουργικές, βιοχημικές και ενδοκρινικές τροποποιήσεις. Έτσι, μεταξύ των άλλων αλλαγών υπάρχουν και αυτές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από οδοντιατρικής απόψεως.
Η καλύτερη συμβουλή για μια γυναίκα που σκέφτεται να κάνει παιδί είναι να επισκεφτεί τον οδοντίατρό της και να απαλλαγεί από οποιοδήποτε πρόβλημα έχει με τα δόντια ή τα ούλα της πριν μείνει έγκυος.

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται αυξημένη έκκριση πολλών διαφορετικών ορμονών. Η ορμονική αυτή διαταραχή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων της εγκύου. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνδυάζεται με την εγκυμοσύνη και σταματά με την ολοκλήρωσή της. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με συστηματικό βούρτσισμα και με χρήση οδοντικού νήματος


Η υγεία, η διατροφή καθώς και οι συνήθειές σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη των δοντιών του. Φροντίζοντας τον εαυτό σας και τα δόντια σας έχετε αρχίσει ήδη να φροντίζετε την υγεία και τα δόντια του μωρού σας.
Τα οστά και η διατροφή σας και όχι τα δόντια σας είναι πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού σας. Ο μύθος που αναφέρει ότι το μωρό κλέβει ασβέστιο από την μητέρα και γι’ αυτό «χαλάνε» τα δόντια της, δεν έχει καμία επιστημονική βάση.


Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές. Θα πρέπει να μην καταναλώνετε αλκοόλ και βέβαια, να μην καπνίζετε.
Στις εγκύους υπάρχει μία τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων. Οι τροφές αυτές περιέχουν συνήθως ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η αιτία που «χαλάει» τα δόντια και όχι στο ασβέστιο που «έκλεψε» το έμβρυο. Θα πρέπει, λοιπόν, να περιορίζετε την κατανάλωση τροφών ανάμεσα στα γεύματα.

Ενημερώστε καταρχήν τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος. Είναι προτιμότερο να τον επισκεφθείτε από τον τέταρτο έως τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης σας, γιατί οι πρώτοι τρείς μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Αποφύγετε να τον επισκεφθείτε κατά το τελευταίο τρίμηνο, γιατί πολλές φορές το άγχος που προκαλεί μια τέτοια επίσκεψη μπορεί να δημιουργήσει περιπλοκές στην εγκυμοσύνη σας. Κατά το πρώτο τρίμηνο οι οδοντίατροι αποφεύγουν τις ακτινογραφίες, τα αναισθητικά, τα παυσίπονα και τα αντιβιοτικά (ιδιαίτερα την τετρακυκλήνη και τα συνιστούν μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητα. Κατά τους τρείς τελευταίους μήνες η καθήλωση στην οδοντιατρική καρέκλα μπορεί να είναι δυσάρεστη για την έγκυο γυναίκα ενώ πολλές φορές έχει ένα έντονο αίσθημα πνιγμού, το οποίο όμως ο γιατρός ξέρει πως να αντιμετωπίσει.
Αν χρειαστείτε μια έκτακτη και επείγουσα επίσκεψη στον οδοντίατρο, ενημερώστε τον αμέσως ότι είστε έγκυος και μιλήστε του για τις ανησυχίες σας, για παλιότερες αποβολές, αν έχουν γίνει, για τα φάρμακα που παίρνετε, ώστε να ξέρει πως θα χειριστεί την κατάστασή σας. Ίσως επίσης να χρειαστεί να συνεργαστεί με τον γυναικολόγο ή τον παθολόγο σας. Εάν σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή, μην υπερβαίνετε τις δόσεις που σας έχει καθορίσει. Αυτό ισχύει και για την ασπιρίνη.

Google+